2017. október 17., kedd

5., 6. Nap - Munkára fel!

Hétfőn megkaptuk a heti beosztást és  ténylegesen is nekiláttunk a feladatoknak. A 9 fős társaságot 3 fős csoportokra osztottuk, naponta egy csapat lesz felelős a főzésért, takarításért. Minden nap lesz part tisztítás, ami körülbelül 3 órát vesz igénybe, illetve workshop, amely során kitaláljuk, milyen környezetvédelmi programokat szeretnénk megvalósítani a helyi lakosság, valamint óvodások és iskolások részére. (Jelenleg kötetlen, teázós-játékos ismerkedést tervezünk a lakóközösség részére, valamint egy bábszínházon kezdtünk dolgozni). Hetente egy török nyelvóránk és egy egyéb programunk lesz (Green House visit?).

A parttakarításról: 7 éve működik az egyesület, mielőtt elkezdődött volna a programunk, annyi szemét volt a parton, hogy a homokot sem lehetett látni. (ld. képek). Az óriásteknősök erre a partszakaszra jönnek minden nyáron lerakni a tojásaikat, a töménytelen szemét miatt rengeteg elpusztult, megsérült... A beteg egyedeket a közeli Mersini teknőckórházban ápolják.
A tisztítás közben a 2 nap alatt 2 teknőstetembe és megszámlálhatatlan csontba, koponyába botlottunk. Az áramlatok miatt, napi szinten kerül újabb hulladék a partra (üvegek, műanyagok, cipők, csokipapír, stb...), ez folyamatos kihívást és munkát jelent. A szemetesszákokat egy helyre gyűjtjük, remélhetőleg hamarosan elszállítják őket (eddig a tojáskeltési időszak miatt nem lehetett behajtani kocsival a partra).

Az élet kis közösségünkben vidáman telik, közös ízletes étkezések, bevásárlás, sok móka-kacagás, este játékok, őszintén hálás vagyok, hogy ilyen szuper csapattal fújt össze a szél. :) 
 Én, mint büszke kukásnő! :)




 Heti beosztás

 Előtte-Utána képek



 Workshop




 Parttisztítás

 Ayse (Ukrajna)

 Yana (Oroszország) és Tudor (Románia)


 Marco (Olaszország)

 Joana (Potugália)


 Teknőckoponya


 Elhullott óriásteknős

  

 
 Ideiglenes gyűjtőhelyünk

 Giorgia (Olaszország) és Sara (Magyarország)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hoş geldin! - Üdvözöllek!

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy megosszam az élményeimet, tapasztalataimat, amelyeket ez alatt a 2 szűk hónap alatt szerzek Mersinben...